Wat u moet weten over partneralimentatie

Gaat u scheiden en heeft een van u een hoger inkomen dan de ander? Dan krijgt u na de (echt)scheiding te maken met de onderhoudsplicht en partneralimentatie. Vanaf 1 januari 2020 wordt de wetgeving omtrent partneralimentatie gewijzigd. Wij leggen u graag uit wat de nieuwe regels zijn en welke gevolgen deze voor uw scheiding gaan hebben.

Wie hebben een onderhoudsplicht?

Wanneer u en uw partner besluiten uit elkaar te gaan, bent u verplicht om elkaar te onderhouden. Dat betekent dat de persoon die weinig tot geen inkomen heeft zogeheten partneralimentatie aan kan vragen. Dergelijke alimentatie kan alleen worden aangevraagd wanneer u getrouwd bent geweest of wanneer er sprake was van een geregistreerd partnerschap. Het is goed om te weten dat er altijd rekening wordt gehouden met de draagkracht van de partner waar de alimentatie vandaan moet komen.

U kunt ervoor kiezen om de partneralimentatie zelf te regelen, dit via een rechter te doen of een mediator in te schakelen, zoals Apart Verder in Nijmegen. U kunt hierbij een alimentatieberekening laten maken, zodat het voor beide partijen duidelijk is hoeveel geld van de één naar de ander gaat. De mediator of scheidingsbemiddelaar kijkt niet alleen naar de cijfers, maar ook naar uw persoonlijke situatie om op die manier tot een overeenkomst te kunnen komen waar u zich allebei goed bij voelt.

Wat zij de nieuwe regels omtrent partneralimentatie?

Per 01-01-2020 gaat er een nieuwe wet over partneralimentatie in. De grootste verandering hierbij is dat de duur van de partneralimentatie wordt ingekort. Nu staat deze duur nog op maximaal 12 jaar, maar in de toekomst gaat dit in de meeste gevallen terug naar maximaal 5 jaar. Deze nieuwe wet is van toepassing op iedereen die besluit om na bovenstaande datum te gaan scheiden. Dat houdt dus in dat wanneer er momenteel al afspraken omtrent partneralimentatie lopen, deze gewoon actief blijven. Ook als het verzoekschrift tot echtscheiding voor die datum is ingediend bij de rechtbank, blijven de oude regels gelden.

In principe wordt de duur van de partneralimentatie vanaf 01-01-2020 de helft van de duur van uw huwelijk tot maximaal 5 jaar. Hier zijn wel een aantal uitzonderingen op:

• De eerste 7 jaar na invoering van de nieuwe wet hebben alimentatiegerechtigden van 50 jaar en ouder recht op 10 jaar alimentatie, mits ze langer dan 15 jaar getrouwd zijn.
• Bij huwelijken met kinderen onder de 12 jaar, is de termijn van de partneralimentatie maximaal 12 jaar.
• In uitzonderlijke situaties kan een partneralimentatie die langer dan 5 jaar duurt toegewezen worden.
• Bij een huwelijk van minder dan 3 jaar is er helemaal geen sprake meer van partneralimentatie.

Hoe gaat u om met partneralimentatie?

Kunt u de scheiding dan beter uitstellen tot na 1 januari? Als u op een vriendschappelijke manier uit elkaar gaat en het eens bent over de duur en de hoogte van de alimentatie, hoeft u zich niet druk te maken om de nieuwe wetgeving. Alleen als u naar de rechter gaat zijn de regels van toepassing. Komt u er samen niet uit? De huidige regels zijn gunstiger voor de partner met het laagste inkomen, terwijl de partner met het hoogste inkomen voordeliger uit zal zijn in de nieuwe wetgeving. Bedenk ook dat de nieuwe wetgeving alleen van toepassing is op de partneralimentatie – de nieuwe regels gelden niet voor kinderalimentatie.

Op goede voet uit elkaar gaan is plezieriger voor alle partijen en zorgt ervoor dat u beiden snel uw leven na de scheiding weer kunt oppakken. Zoekt u een mediator of scheidingsbemiddelaar in Nijmegen om u te helpen met het maken van afspraken rondom de partneralimentatie? Neem dan contact op met Apart Verder voor een gratis adviesgesprek.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: