scheiding

Waarom bemoeien mensen zich met onze scheiding?

Waarom bemoeien mensen zich met andermans zaken?

Dagelijks kijk ik op mijn Quest scheurkalender en kwam deze vraag tegen en vond het antwoord zeer interessant. Het antwoord van Quest was als volgt:

´Allereerst maakt het uit wat je verstaat onder ´bemoeien met andermans zaken`. Volgens Cor van Halen, cultuurpsycholoog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft het te maken met elkaar in de gaten willen houden, omdat iedereen in dezelfde maatschappij moet leven. Er zijn ook mensen die zeggen zich met anderen te bemoeien uit een soort drang om iemand anders te ´redden van het    noodlot´. Iets minder dramatisch gezegd: hen willen helpen een leuker leven te leiden. Of is het vooral een vrouwentrekje, dat voorkomt uit nieuwsgierigheid en het, al dan niet bewust, constante vergelijken van jezelf met een ander? We spiegelen onszelf nu eenmaal graag aan anderen om te checken of we zelf wel goed bezig zijn. En daarvoor moet je wel goed weten hoe het er bij die ander voor staat. Dat ´veldwerk´kan doorslaan naar het zich bemoeien met andermans zaken. Want uiteindelijk denken veel mensen het van een afstandje toch beter te weten.`

Bemoeien met scheiding

Ik vond dit zeer herkenbaar uit mijn praktijk, maar ook uit mijn eigen dagelijkse leven. Met de scheidende stellen die bij mij aan tafel zitten bespreek ik dit onderwerp ook altijd. Nu is het zo dat je bij mediation ook voor geheimhouding tekent. Dit heeft onder andere te maken met het gegeven dat je dan vrij met elkaar kunt spreken, maar ook om het vooral ´klein´te houden. Daarnaast mag niets wat aan de mediation tafel besproken wordt, worden ingebracht bij een eventuele rechtszaak.

Hoe moeilijk het ook is, mijn advies is echt om het zo klein mogelijk te houden. En daarmee bedoel ik laat niet iedereen zich, hoe goed bedoeld ook, met jullie scheiding bemoeien. Iedereen kent wel iemand die gescheiden is en heeft daarover positieve of negatieve verhalen. En deze willen anderen graag met je delen om zoals hierboven ook beschreven `je te redden van het noodlot`. Heel erg lief bedoeld, maar in de praktijk heb je er vaak niet zo veel aan, want elke situatie, elke interactie, elke communicatie en vooral elke scheiding is anders. Ik heb ook weleens gemerkt dat cliënten het bij mij aan tafel helemaal eens zijn met de afspraken die ze hebben gemaakt,  om vervolgens bij de afspraak daarna op hoge poten binnen te stappen en het er toch niet meer mee eens te zijn, want de buurvrouw zei dat ik nooit moet afzien van partneralimentatie! En zo blijkt maar weer dat je alles in zijn geheel moet zien en het verhaal van beiden kanten moet horen.

Dus hoe lief of soms ook hoe kwaad bedoeld, soms is het beter om even te wachten met advies te geven totdat de ander daarom vraagt.

En dan de vraag: wat doe je eraan? Je kunt ook vriendelijk bedanken voor het goedbedoelde advies, bijvoorbeeld in de trant van ´lief dat je met mij meedenkt, als ik advies nodig heb zal ik dat zeker aan je vragen`.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: