hoe voorkom ik een vechtscheiding

Vechtscheiding voorkomen

Ouders beseffen niet altijd wat ruzie (na de scheiding) met de kinderen doet.

De gemeente Rotterdam gaat gescheiden stellen uitnodigen voor een gesprek om na te gaan of zij, een jaar na de scheiding, de afspraken over hun kinderen nog nakomen.

Scheidingen die uitlopen op een vechtscheiding (cijfers geven nu aan dat dat 1 op de 5 scheidingen betreft) treffen het kind extra hard.

Vechtscheiding is een vorm van kindermishandeling, stelt de Taskforce Kindermishandeling. ,,Kinderen voelen zich niet meer veilig thuis, terwijl dat een basisbehoefte van een kind is. zij zien een vechtscheiding als emotionele verwaarlozing”.

Vechtscheiding voorkomen door opnieuw in gesprek te gaan

Door een jaar na de scheiding met de koppels in gesprek te gaan hoopt de gemeente Rotterdam het aantal vechtscheidingen terug te dringen en vechtscheidingen te voorkomen. De ouders krijgen een oproep om op gesprek te komen bij de bemiddelaar of advocaat met wie ze hun ouderplan hebben gemaakt. ,,De afspraken komen daarbij op tafel. We kijken of die nog voldoen, beide ouders zich eraan houden of dat extra begeleiding nodig is”, zegt wethouder Hugo de Jonge (Jeugd).

Juist als echtparen al langer uit elkaar zijn, kunnen er conflicten ontstaan. Gescheiden ouders krijgen ruzie over de omgangsregeling met hun kinderen, bijvoorbeeld als een nieuwe partner in het spel komt, één van de ouders naar een andere woonplaats verhuist of er een kind met de nieuwe partner wordt geboren.

Die ruzies hoopt Rotterdam voor te zijn door de ex-echtelieden regelmatig samen aan tafel te zetten. Alle potentieel gevoelige punten komen ter sprake. Zijn er meningsverschillen over de opvoeding? Wordt de alimentatie trouw betaald? Waar nodig voeren de bemiddelaars ook gesprekken met de kinderen. “Ouders zijn zich niet altijd bewust van wat hun ruzies met de kinderen doen”.

Het is niet verplicht mee te werken. Maar zeker aan te bevelen. “Ouders kan duidelijk worden gemaakt dat hun gedrag grote consequenties heeft voor kinderen.” Ook geeft het hen de gelegenheid om opnieuw met elkaar in gesprek te gaan en samen af te stemmen hoe zij (samen) hun kinderen een veilige thuisbasis kunnen bieden.

De proef begint in januari met zestig gezinnen. Als blijkt dat het lukt om de conflicten terug te dringen, gaan gemeenten in het hele land ermee aan de slag.

Bron: AD.nl 7-11-2015

Wilt u een vechtscheiding voorkomen? Neem dan contact op met Elise Janssen MfN mediator, een mediator met oog voor u en uw kinderen.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: