H1 Samenwonen en uit elkaar gaan: met of zonder samenlevingscontract

Samenwonen en uit elkaar gaan: met of zonder samenlevingscontract

Als u geen geregistreerd partnerschap hebt of niet getrouwd bent en besluit uit elkaar te gaan, dan is een rechter niet nodig om een samenwoning te ontbinden. Toch is er wel een aantal zaken te regelen. Welke dat zijn, is afhankelijk van uw specifieke situatie. Zijn er kinderen, is er een samenlevingscontract en/of hebt u samen een koophuis? Scheidingspraktijk Apart Verder uit Nijmegen zet de belangrijkste zaken voor u op een rijtje.

Wat staat er in een samenlevingscontract?
Als u, toen u bent gaan samenwonen, een samenlevingscontract hebt opgesteld, zijn hierin afspraken opgenomen over:
• De zorg voor eventuele kinderen en de kosten
• Gezamenlijke bankrekeningen
• De verdeling van de spullen mocht u uit elkaar gaan
• De verdeling van de huishoudkosten
• De verdeling van de woonlasten
• Wat te doen bij overlijden wat betreft spullen en vermogen
Al deze afspraken maken het overleg over uit elkaar gaan gemakkelijker. Maar wat als er geen samenlevingscontract is?
H2 Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract
Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract kan verwarrend zijn, dan is er ook geen sprake van een gezamenlijk vermogen. Wat van de één is, is van de één en andersom. Hebt u echter samen schulden of gezamenlijke spullen, dan zult u het over de verdeling hiervan wel eens moeten worden. Een mediator kan hierbij helpen.

Uit elkaar met een kind
Hebt u samen kinderen onder de 18 jaar en hebt u geen samenlevingscontract, dan bent u toch verplicht een ouderschapsplan op te stellen, waarin alle zorg en kosten rondom de kinderen zijn opgenomen. Deze hoeft niet door een rechter bekrachtigd te worden maar het is wel verstandig het bij een notaris vast te laten leggen. Zo kunt u in de toekomst eventuele niet-nagekomen afspraken afdwingen. Het gaat dan over de financiële afspraken die er zijn gemaakt.

Uit elkaar met een koophuis
Hebt u samen een huis gekocht zonder samenlevingscontract? Dan verdeelt u het huis in dezelfde verhouding als dat u het samen gekocht hebt. Als de een de ander uitkoopt dan zal hij of zij dit beginbedrag moeten betalen. Wordt het huis verkocht, dan geldt ook de eerste inbreng als verdeelsleutel. Dit klopt niet, je moet het huis laten taxeren en het verschil tussen de taxatiewaarde minus de hypotheek moet bij helften worden gedeeld…..

Uit elkaar gaan met samenlevingscontract
Hebt u wel een samenlevingscontract? Dan volgt u de afspraken die hierin zijn opgenomen. Vaak staan niet alle zaken expliciet in het contract genoemd, zoals verdeling van vermogen en schulden en/of afspraken over het pensioen. Hierover moet u alsnog afspraken maken.

Uit elkaar met koophuis
Hebt u samen een koophuis? Dan moet u beslissen wat u hiermee gaat doen. Wordt het verkocht of blijft een van u er wonen? Om de overdracht te regelen, moet u altijd naar de notaris om een akte van verdeling op te laten maken.

Ook als u uit elkaar gaat en niet naar de rechter hoeft om de ‘scheiding’ te regelen, is het verstandig alle zaken op een rijtje te zetten met behulp van een onafhankelijke derde die verstand van zaken heeft. Denk hierbij eens aan een mediator. Bij Apart Verder in Nijmegen staan we u graag bij.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: